Стратегија развоја образовања у Републици Србији до 2020. године

Објаву Министарства просвете Републике Србије о Стратегији развоја образовања у Републици Србији до 2020. године можете погледати на овој вези, а нацрт стратегије о којој је дискутовано на седници Националног просветног савета одржаној 27.марта 2012. можете преузети са ове везе (PDF, 3.8MB).

Advertisements

О pilcasopis

Часопис за наставнике Мајкрософт програма Партнер у учењу
Овај унос је објављен под Новости у образовању. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Стратегија развоја образовања у Републици Србији до 2020. године

 1. Независни аналитичар каже:

  Стратегија је пуна мањкавости и у суштини списак (лепих) жеља.
  Али ова стратегија је нешто много важније, она је тест такозваној „интелектуалној елити“ да стави примедбе у складу са способностима наше елите да критички посматра стварност и да се у сукобљавању различитих ставова дође до најбољих решења.
  Млака јавна расправа (осим пар изузетака) говори о нама самима а понајвише о српској елити која је по свему судећи јалова.
  Стратешки документ а да буде без озбиљнијих оспоравања разних удружења, Српске академије наука и уметности, јавних радника говори о понору у који се наша јавна и стручна мисао налази.
  Видећемо шта ће приликом презентације Стратегије (чуј презентације а не расправа) рећи наша памет из САНУ и наши предузетници из Привредне коморе. Знамо да не смеју да писну јер ко писне (прерано кукурикне) заврши у лонцу.
  Где год се окренете у стратегији има мањкавости почевши од тога да је улазна анализа непотпуна, без детаљнијег сагледавања политичког, економског, технолошког окружења и услова у којима ће се она остваривати па до циљева који су „небески“.
  Каже се да спровођење стратегије не захтева нова средства што не може да буде тачно ако ништа друго онда због постављеног циља да има 38,5% високообразованих у популацији од 30 до 45 година. Школовање кошта а оне који касније почну да се школују кошта још више јер издржавају породице а дан има само 24 сата.
  Можда су креатори стратегија планирали да се људима нареди да о свом руву и круву завршавају факултете плаћајући све трошкове. У пракси знамо да то не може тако.
  Ако погледамо ко је стратегију радио видећемо да је то импозантан број људи:
  1. Савет пројекта (8 чланова):
  2. Руководећи тим – координатори пројекта у целини (2 лица):
  3. Експертни тимови за сваки део пројекта (39 експерата, 11 експертних тимова):
  4. Координатори експертних тимова (11 координатора):
  5. Колегијум координатора (13 координатора):
  6. Консултативне групе (више од 118 лица, 10 група):
  7. Опоненти (14 експерата, 15 опонентних извештаја):
  8. Страни рецензенти (9 рецензената, 12 рецензентских извештаја
  9. Менаџер пројекта, тим за подршку и остало (6 лица, агенција за превођење)
  Једини је проблем што видимо само коначан „резултат“ али не видесмо процес и доприносе појединих актера. Можда је потребно према Закону о доступности јавних информација тражити записнике, извештаје и анализе мада су они могли да буду јавно доступни на сајту министарства. Овако се стиче утисак да је циљ био да се нешто напише (Стратегија коју је Влада Србије усвојила) а сам процес је фрагментарно представљен.
  Саставни део Стратегије требао је да буде (макар у форми прилога) детаљна анализа образовног система Србије са квантификацијама (по регионима, по установама/школама/факултетима/универзитетима, итд.). Нажалост то не видесмо осим паушалних оцена.
  Такође нема докумената са такозване јавне расправе. Данас је информациона технологија широко доступна и мога је да се организује барем један јавни форум на интернету посвећен јавној расправи о Стратегији тако да учесници могу да прате све изнете ставове. Овако имамо само стерилну презентацију на страни http://www.mpn.gov.rs/prosveta/page.php?page=307 и то је све. Чак нисмо удостојени комплетног текста Стратегије већ само њеног сажетка (???).
  Жалосно је што је још једна прилика да се нешто конкретно уради пропуштена.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s