Ученици као ствараоци у дигиталном добу – такмичење за најбољи ђачки дигитални кратки филм ФИЛМић 2012

У суботу, 16.јуна 2012. године, у Новом Саду уручене су награде за најбоље ученичке кратке филмове, креиране у склопу републичке смотре “ФИЛМић 2012”. Ову смотру ученичког стваралаштва је Министарство просвете Републике Србије уврстило у програм републичких смотри, а организатори су били Центар за развој науке, технике и информатике из Новог Сада, уз подршку Мајкрософта. Циљ смотре кратког ђачког филма ФИЛМић 2012 је да се промовише активна улога ученика у креирању медијских материјала и популарише овај вид дигиталне писмености. На конкурс је пристигло више од 150 радова ученичких тимова.

Награђени радови из категорије средњих школа показују интерес ученика за важна егзистенцијална и морална питања – првонаграђени рад “Пат” из Друге Крагујевачке гимназије отвара питање улоге новца у животу људи, другонаграђени рад из Гимназије Велика Плана “Како сам створио свој Паноптикон” се бави моралним питањима и односом појединца и друштва, а трећенаграђени рад из Нишке Гимназије Светозар Марковић “Када би поново бирао” приказује претњу коју дрога представља младим људима. Све филмове из ове старосне групе можете погледати на овој вези.

Награђени радови из категорије основних школа се баве темама блиским том узрасту – провонаграђени рад из ОШ Бранко Радичевић из Седлара “Лименко и флашица” кроз анимирани филм који су цртали ученици приказује процес рециклаже лименки и стакла, другонаграђени рад “Филм о воденицама” из Основне школе Вук Караџић из Сурдулице представља образовни материјал о раду воденица, а трећенаграђени рад “Не прелази на црвено” који су направили ученици Основне школе „Ђура Јакшић“ из Каћа приказује опасности у саобраћају са којима се ученици суочавају кроз ситуацију на раскрсници у којој су протагоности Лего фигурице. Све филмове из млађе старосне групе можете погледати на овој вези.

За најбољег ментора смотре признање је додељено наставници српског и енглеског језика Наташи Миљановић из Шидске Основне школе „Сремски фронт“.

Advertisements

О pilcasopis

Часопис за наставнике Мајкрософт програма Партнер у учењу
Овај унос је објављен под Новости у образовању. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s