Софтвер и ресурси за наставу програмирања у основним школама

Листа доступних програмских језика за учење је огромна (видети попис на Википедији, енг). На наставнику је да одабере програмски језик који ће ученицима помоћи да почну са основама програмирања. За неке ученике и одељења то може, за сам почетак бити и „стари добри“ Лого (нпр. Star Logo), а за друге је могуће одмах почети са неким другим језицима. Све је више језика „за почетникe“ који су у својој основи објектно оријентисани, што помаже да ученик усвоји објектно оријентисану парадигму још од почетка свог учења програмирања.

Мајкрософтов Small Basic је једноставан програм за апсолутне почетнике који се може преузети са овог сајта (на истом сајту се могу наћи и материјали за ученике и наставнике за учење овог језика). Мајкрософтов Kodu je визуелни програм намењен прављењу игара, специјално написан за децу. Сам програм можете преузети са ове везе или као Windows 8 aпликацију са ове везе. Kodu je врло добро прихваћен, па је већ мноштво ресурса који се деле између ученика који праве игре на овој платформи, доступних на овој вези и на овој вези. Наставницима је доступан Коду комплет за учионицу (енг.) а напредни наставници могу да проуче и граматику овог програмског језика. Велики број наставних активности најбоље наставничке праксе на Мајкорософтовом светском порталу за наставнике је везан за примену Кодуа у настави (чак 335)- позивамо Вас да истражите више.

Scratch и Allice су програмски језици који такође могу да буду престављени ученицима у основној школи. Слични су по концепцији, плус за Allice је тродимензионалан графика, а за Скреч да је врло широко прихваћен, има јако пуно материјала за учење, a постоји чак локализација интерфејса на српски језик! Упутства и материјале за подучавање ученика програмирању у Скречу можете наћи на веб сајту професора Природно-математичког факултета Београд Јелене Хаџи Пурић на овој вези, или код Владана Младеновића који можете преузети на овој вези.

Visual Basic.Net je такође програм који се може представити ученицима у основним школама. На српском језику је доступан материјал специјално прављен за ученике основних школа који их уводи у основе програмирања у овом језику, под називом „Програмирање је закон“ са пратећим материјалима за наставнике – доступни су у последњој секцији на овој страни. Наставници и ученици могу да преузму Visual Basic.Net у експрес верзији са ове везе, а у пуној вези са сајта DreamSpark.

kd

О pilcasopis

Часопис за наставнике Мајкрософт програма Партнер у учењу
Овај унос је објављен под ИКТ у настави. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Софтвер и ресурси за наставу програмирања у основним школама

  1. Повратни пинг: Elektronski casopis za nastavnike Partner u ucenju DECEMBAR 2013 | Педагошко друштво информатичара Србије

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s