Сигурност деце на интернету – ресурси за школе и наставнике

„Пораст броја деце која имају приступ онлајн услугама са собом носи образовне и развојне предности, дугорочне друштвене и економске предности, унапређује дигиталну писменост и гради вештине неопходне за успех у 21. веку. Међутим, са порастом броја деце и младих који користе услуге мобилног интернета расте и број потенцијалних ризика. Изложеност нежељеним информацијама, узнемирујућим призорима или контакт са сексуалним преступницима, само су неки од ризика којима деца могу бити изложена као пасивне жртве. Такође, деца су неретко и активни учесници у спровођењу дигиталног насиља над школским друговима или ширењу непримерених садржаја о својим вршњацима преко друштвених мрежа.“ наведено је на сајту Теленора, који је спровео и истраживање у Србији о присутним ризицима – резултати доступни на овој вези.

На веб сајту Уницефа можете наћи савете школама на тему електронског насиља и безбедности деце на интернету – преузмите документ на овој вези. На српском језику постоје три комплетна веб сајта која имају информације и за наставнике и за ученике и за родитеље. Један од ових сајтова је Мајкрософтов сајту посвећен безбедности деце на интернету и информације за наставнике су посебно организоване и доступне на овој вези.  

Информације о сигурности деце на интернету, и свим другим темама везане за наставу, на свим светским језицима, наставник може наћи на Мајкрософтовом порталу Partners in Learning Network , са којег препоручујемо ресурс са видео снимком представе за децу о сигурности деце на интернету, на српском језику, доступан на овој вези.

За наставнике који говоре различите стране језике постоји много разноврсних информација на интернету, од којих ћемо издвојити веб сајт Inhope (енглески) са базом материјала на различитим језицима укључујући и језике неких наших мањина. Најбоље примере праксе едукације о безбедном коришћењу интернета можете наћи у овом документу (енглески). Новости о актуелним пројектима овог типа у Европи можете наћи на сајту EU KIds Online.

Сви наставници терба да знају и пропагирају механизам за пријаву штетног садржаја на интернету доступног у нашој земљи: Нет патрола.

predstava

О pilcasopis

Часопис за наставнике Мајкрософт програма Партнер у учењу
Овај унос је објављен под Представљамо Вам. Забележите сталну везу.